Dobór klimatyzatorów
Na czym polega dobór klimatyzatora? Jak określamy moc chłodniczą? Jakie temperatury powinny panować w pomieszczeniu wyposażonym w klimatyzator? Jakie wartości powinny mieć średnie współczynniki potrzebne do określenia zysków ciepła?
W celu właściwego doboru klimatyzatora musimy przede wszystkim określić wszystkie zyski ciepła, których możemy się spodziewać w klimatyzowanym pomieszczeniu. Odpowiednie ich policzenie na wstępnym etapie doboru daje nam pewność prawidłowego działania urządzenia oraz zadowolenia z panujących warunków zapewniających komfort termiczny.
Określenie mocy chłodniczej urządzenia jedynie na podstawie kubatury pomieszczenia niesie ze sobą ryzyko popełnienia dużych błędów i radzę wykonywać takie obliczenia tylko w przypadku wstępnego doboru mającego na celu np. określenie typu urządzenia. Zakładamy wtedy zapotrzebowanie na moc na poziomie od 80 do 150 W/m2 powierzchni pomieszczenia. W wyniku tak przeprowadzonego doboru możemy niepotrzebnie zawyżyć moc chłodniczą, co podnosi koszt zakupu urządzenia lub zaniżyć moc chłodniczą, co powoduje zwiększenie kosztów eksploatacji, szybsze zużywanie urządzenia oraz niemożność uzyskania zakładanych warunków termicznych.
Standardowo, w celu określenia komfortu cieplnego dla grupy osób lub ludzi korzystających z pomieszczenia przyjmujemy szereg parametrów związanych z powietrzem zawartym w pomieszczeniu oraz tych związanych z samych człowiekiem. Zaliczamy do nich temperaturę i wilgotność powietrza, temperaturę przegród otaczających, prędkość powietrza w strefie przebywania, hałas, aktywność fizyczna itp. Subiektywne odczucie komfortu zmienia się w okresie letnim i w okresie zimowym.
Aby odczucia osób przebywających w pomieszczeniu były zadowalające, to przy temperaturze zewnętrznej 20°C temperatura powietrza wewnętrznego nie powinna być większa niż 22°C i odpowiednio przy temperaturze zewnętrznej 20-25°C – temperatura powietrza 23°C, temperatura zewnętrzna 25-30-25°C, temperatura zewnętrzna 30-32-26°C, przy jego wilgotności względnej w granicach 35-65%. Z punktu widzenia komfortu cieplnego w pomieszczeniu, zapewniony jest on jedynie przy odpowiednim połączeniu temperatury powietrza, wilgotności oraz prędkości powietrza w strefie przebywania ludzi. Prędkość ta natomiast jest uzależniona od temperatury powietrza i aktywności fizycznej człowieka. Przy niskich temperaturach rzędu 18-21°C, np. w okresie zimowym i małej aktywności fizycznej ludzi, prędkości powinny być niewielkie, natomiast przy temperaturach wyższych 25-35°C i dużej aktywności fizycznej powinny być większe.
Wracając teraz do zysków ciepła w pomieszczeniu, określamy je na podstawie bilansu cieplnego, który powinniśmy wykonać przy uwzględnieniu wszystkich dostępnych informacji na temat pomieszczenia, jego wykorzystania, umiejscowienia w budynku oraz budynku względem operującego słońca. Podstawowe zyski ciepła w pomieszczeniu pochodzą od nasłonecznienia (okna), promieniowania cieplnego przenikającego przez przegrody (ściany, stropy), od oświetlenia elektrycznego i pracujących urządzeń elektrycznych oraz od przebywających ludzi i ich aktywności fizycznej. Ważnym parametrem mającym wpływ na moc chłodniczą jest również stopień wilgoci w pomieszczeniu, który zazwyczaj jest pomijany, a może wpływać na ogólny wynik obliczeń.
Poniżej przedstawię średnie współczynniki potrzebne do określenia zysków ciepła dla typowego pomieszczenia biurowego:
- Okna i drzwi zewnętrzne – w zależności od tego, czy okna posiadają żaluzje (wewnętrzne lub zewnętrzne) oraz jak pomieszczenie usytuowane jest w stosunku do promieni słonecznych, przyjmujemy od 50 do 400 W/m2 dla powierzchni okna.
- Ściany zewnętrzne – lekki typ zabudowy 30 W/m2, ciężki typ zabudowy 20 W/m2 dla powierzchni przegrody.
- Ściany wewnętrzne – 10 W/m2 dla powierzchni przegrody.
- Dach, sufit, podłoga – od 5 do 60 W/m2 zależnie od stopnia izolacji.
- Drzwi wewnętrzne lub inne otwory umożliwiające stały napływ powietrza – ok. 300 W/m2.
- Ludzie przebywający w pomieszczeniu – średnio 100 W/m2.
- Oświetlenie i pracujące urządzenia elektryczne – moc cieplną określamy na podstawie danych zamieszczonych na tabliczce znamionowej przez producenta urządzenia.
Autor: Czcibór Karcz
Źródło: www.instalator.pl